Draag je boompje bij

Om de Vlaamse Rand groener te maken, rekenen we ook op jou. Particulieren, verenigingen, organisaties, scholen en lokale besturen: iedereen kan iets doen voor meer groen in de Rand.

Plant een boom

Drie personen planten bomen op een weide.Wist je dat je ook zonder eigen tuin een boom kan planten? Het enige wat je hoeft te doen, is mee wandelen of fietsen tijdens het Gordelfestival.

In ruil voor jouw deelname planten de Bûûmplanters en het Agentschap Natuur & Bos een boom in de Vlaamse Rand. Lees hoe dit precies in zijn werk gaat.

 

Nog beter: plant een bos

Bovenaanzicht van een bos in herfstkleuren.Waarom niet meteen een heel bos planten? Heb je daar niet genoeg ruimte voor, dan kan je meedoen met een plantactie en zo toch bijdragen aan de bosuitbreiding in Vlaanderen. Lees er meer over op plantjeeigenbos.be.

Benieuwd hoeveel bos er al is in Vlaanderen? Ontdek het op bosteller.be en registreer ook jouw bos.

 

Help de dieren

Logo van Plan BoommarterVerschillende diersoorten hebben het moeilijk in de Vlaamse Rand en rekenen op jouw hulp.

Lees wat je kan doen om het onder meer het vliegend hert, de boommarter, de steenuil en de vroedmeesterpad naar hun zin te maken.

 

Laat je inspireren

Bordje met wegwijzer in bosEr zijn heel wat hulpmiddelen beschikbaar voor wie de natuur een handje wil helpen. Zo heeft het Agentschap Natuur & Bos ‘kompasnaalden’ uitgewerkt met informatie over allerhande thema’s. Hoe plant je een bos? Welke bomen plant je het best? Hoe creëer je een speelzone in je gemeente? Het zijn maar enkele van de vele vragen die aan bod komen.

Ook bij de provincie Vlaams-Brabant kan je terecht. Naast tips voor je tuin vind je er inspiratie voor grotere projecten, zoals de vergroening van een bedrijf of een zorginstelling.

Lokale besturen die aan de slag willen gaan met openbaar groen doen zeker ook goede ideeën op via openbaargroen.be. De website brengt onder meer tal van geslaagde realisaties in beeld.

Teamleden leggen handen op boomstam.Sluit aan bij een leuk initiatief

Privé-initiatieven voor meer natuur zijn er in alle maten en kleuren. Met een beetje speurwerk vind je er zeker een dat perfect bij jou past. Hier een paar suggesties:

Bûûmplanters: word zelf een 'bûûmplanter' en plant samen met dit burgercollectief bomen in en rond Brussel.

The Biggest Tree Plant: plant een boom of geef er één cadeau aan een van de meer dan honderd voedselbossen die meedoen met de actie.

Vzw Forest Farm: schenk een boom aan een groot voedselbos in Asse.

Maak gebruik van subsidies

Spaarvarken waaruit een plantje groeit.Lokale besturen, verenigingen en organisaties kunnen subsidies aanvragen om een groenproject in de Vlaamse Rand te realiseren. Het Agentschap Natuur & Bos organiseert daarvoor jaarlijks een oproep.

Daarnaast biedt het Agentschap Natuur & Bos nog heel wat andere subsidiemogelijkheden aan. Ook bij de Vlaamse Landmaatschappij en de provincie Vlaams-Brabant kan je soms terecht voor financiële ondersteuning.