Impulssubsidie: goede voorbeelden en expertisedeling

Machels Gekruid

Eten verbindt mensen. Daarom nodigde de gemeente Machelen zeven inwoners met buitenlandse roots uit om een kookworkshop te geven. Ze maakten een gerecht klaar uit hun land van oorsprong. Geïnteresseerde inwoners uit de Rand konden zich inschrijven om in kleine groep deel te nemen.

Voertaal tijdens de workshops was uiteraard het Nederlands. Zo kregen de koks de kans om hun Nederlands te oefenen.

Partners bij dit project waren de secundaire school campus Wemmel, die een keuken ter beschikking stelde, en RINGtv, die de workshops in beeld bracht. Via de reportages kon ook het brede publiek kennismaken met lekkere gerechten en andere culturen.

Intussen heeft dit project ook de gemeente Asse geïnspireerd: In Asse Gekruid.

Taalpunt Nederlands

De bibliotheken van Beersel, Dilbeek, Sint-Pieters-Leeuw, Sint-Genesius-Rode en Linkebeek kregen een impulssubsidie om een taalpunt Nederlands uit te bouwen. Ze creëerden in elke bib laagdrempelige, 'herkenbare, fysieke plekken', gericht op het aanleren van het Nederlands als tweede taal. 

De doelgroep is tweeledig: enerzijds docenten en begeleiders van NT2-opleidingen, anderzijds anderstalige adolescenten en volwassenen die Nederlands willen leren en inoefenen, zowel in groepsverband als via zelfstudie. Aansluitend op het Taalpunt organiseren de bibliotheken ter plaatse randactiviteiten. 

Voor meer informatie over dit project kan u terecht in een van de vijf bibliotheken. 

Expat op pad

De gemeenten Tervuren, Zaventem en Hoeilaart zetten met Expat op Pad in op een uniek onthaalbeleid op maat van expats. De hoogopgeleide expats voelen zich tot op vandaag zelden aangesproken door het bestaande integratiebeleid. Expat op Pad brengt daar verandering in via een meertalige website en welkomteams. Het project ontvangt gedurende drie jaar de impulssubsidie Vlaamse Rand zodat de sociale cohesie binnen de gemeenten wordt versterkt. Het komende werkjaar zetten de drie gemeenten volop in op expertisedeling zodat ook andere randgemeenten baat hebben bij dit project.